• Acqui terme

  De eerste keer dat we in Acqui Terme kwamen, waren we verbaasd. Hoe kan het dat we hier nog niet eerder waren geweest? Dat we hier zo weinig mensen over hebben gehoord? Het stadje (voor een ‘dorp’ is het te groot) is mooi, authentiek, charmant, niet overspoeld met toeristen, en dus eigenlijk een van de best bewaarde geheimen van de Piëmonte.

  Acqui Terme Bollente uitgaan

  De Piazza Bollente met veel gezellige terrassen, bars en restaurants

  De geschiedenis van Acqui Terme gaat duizenden jaren terug. Het was een van de belangrijkste thermale badplaatsen van het Romeinse rijk. Vandaag de dag is Acqui Terme nog steeds bekend om de thermische bronnen. De bekendste bron is de Bollente, deze ligt prominent op het gelijknamige pleinmidden in het oude centrum. Het bronwater ruikt naar zwavel en is erg heet, zo’n 75 graden celcius (Bollente betekend ‘kokend’). Het is heilzaam voor je huid en je ziet dan ook de Italianen de handen, de armen en het gezicht ermee insmeren. En ze vullen flessen met het water om mee te nemen naar huis. Het markante gebouwtje waar de bron zich in bevindt, is gebouwd in 1870 volgens een ontwerp van de architect Giovanni Ceruti. Tijdens de warme zomeravonden wordt het mooi uitgelicht in diverse kleuren. Op het plein kun je bij diverse restaurantjes en barretjes gezellig zitten, eten en drinken.

  Steegjes en piazza's om te struinen

  Vanaf het plein kun je een aantal steegjes inlopen diezeker de moeite waard zijn. Hier zitten barretjes en restaurantjes, lokale
  winkeltjes en er wordt gewoond. Verdwalen kun je er niet en het is heerlijk om zo rond te struinen! Als je de Via alla Bollente inloopt, kom je op een gegeven moment op de Piazza Duomo met links de Cattedrale di Santa Maria Assunta. De kathedraal is een van de oudste gebouwen in Acqui Terme en dateert van eind tiende en begin van de elfde eeuw. Zeker de moeite waard om binnen te kijken. Als je voor de kathedraal staat, sla dan linksaf in de Via Domenico Barone. Hier vind
  je onder andere ristorante Il Moncalvo, in een 16e eeuws palazzo. In de zomer eet je er buiten onder de imposante bogengallerij en in de winter in een van de knusse toonzalen. Neem je de Via Capra en de Via Belle, dan kom je uit
  bij Ristorante Da Nonna Gina, een van onze favorieten.

  AT Duomo by night

  Piazza Duomo met de Cattedrale di Santa Maria Assunta

  Markten
  Italië staat bekend om de leuke marktjes en zo ook de Piëmonte. In Acqui Terme is er iedere dinsdag en vrijdag een leuke markt waar je groenten, vlees, kaas en fruit kunt vinden. Ook staan er kraampjes met textiel, zoals tafelkleden en keukendoeken. Je vindt de markt vanzelf als je naar het centrum gaat: de kramen staan op diverse pleintjes en straten. Ook is er iedere vierde zondag van de maand een antiekmarkt, op de Corso Bagni. Hier vind je broccante, antiek porselein, meubels en andere snuisterijen.

   

  Parkeren
  Als we naar Acqui Terme gaan, parkeren we altijd op Piazza Don Piero Dolermo of – als deze vol is - op de achterliggende Piazza Luigi Facelli. Op beide pleinen kun je gratis parkeren. Op marktdagen is het erg druk, zorg dat je dan op tijd bent. Uiteraard kun je ook betaald parkeren, in de meeste gevallen met pinpas (EasyPark).

  Counter Vogliono

  De bar bij Voglino

  Eten en drinken
  Ga voor een koffie of aperitivo naar ‘Voglino’ op de Piazza Italia. Het terras is fijn, maar we zweren toch bij een plek aan de bar. Heerlijk om te zien hoe de locals hier snel een koffie drinken, een praatje maken of een cornetto eten. Op de pagina’s over

  wijn’ en ‘Restaurants’ lees je over onze favorieten in Acqui Terme (en daarbuiten). Vaste prik voor ons zijn Angelo Davino en Da Nonna Gina. Ook bijzonder zijn ristorante en enoteca La Curia aan de Via Alla Bollente 26, en Nuovo Parisio aan de Piazzetta Giuseppe Verdi 3.

   

  Huiskamerrestaurant
  I Caffi, een beroemd restaurant in Acqui Terme en sinds 2012 jaarlijks bekroond met een Michelinster, heeft in 2023 de deuren gesloten. De getalenteerde chef, Sara Chiriotti, besloot het roer om te gooien en heeft sinds kort bij haar thuis een huiskamerrestaurant, met slechts een paar tafels. Hier kookt ze een vast menu voor een heel redelijk bedrag. Haar ‘Casa di Sara’ ligt buiten het centrum van Acqui Terme, aan de Strada della Maggiora 133, +39 3474582609. Sara spreekt Engels. We hebben nog niet de gelegenheid gehad om langs te gaan maar je begrijpt, we staan te trappelen!

  Corso Bagni: pastafabriek en koekjes van Francesca

  De Corso Bagni in Acqui Terme is een bredere straat met aan weerszijden veel winkels en koffiebarretjes. Hier wordt ook iedere vierde zondag van de maand de rommelmarkt gehouden. We komen er om twee redenen: het pastafabriekje/traiteur 'Pasta Fresca del Corso' en 'Pasticceria del Corso', van eigenaresse Francesca. Hier komen onze brut e buoni koekjes vandaan uit de goody bag die gasten krijgen bij aankomst in Poggio Maria. Brut e Buoni betekent 'lelijk maar lekker', het zijn regionale koekjes van hazelnoot, suiker en eiwitschuim. Heerlijk! Achter haar winkel heeft Francesca haar bakkerij, waar ze alles zelf bakt en maakt. Je vindt haar aan de Corso Bagni 94. Bij 'Pasta Fresca del Corso, iets verder aan de overkant op nr. 53 , verkopen ze allerlei lekkere zelfgemaakte specialiteiten uit de regio. Achter de heerlijk gevulde counter zie je de pastamakerij met allerlei machines voor de vele verschilende pastasoorten. Leuk om in werking te zien!

   

  broken image

  Pasticceria Del Corso, hier halen we de koekjes voor de goody bags

  Voor nood: de dokter

  Mocht je een huisarts nodig hebben voor jezelf of bijvoorbeeld je kind(eren), ga dan naar de eerste hulp (de pronto soccorso) in het ziekenhuis van Acqui Terme, Via Fatebenefratelli 1. Hier kun je altijd zonder afspraak terecht.  

  Voglino Spumante

  Voglino heeft een rijk assortiment aan vini spumanti