• melazzo

  Lunchrestaurantje met uitzicht op kasteel in Melazzo

  Uitzicht op het kasteel vanaf het terras van koffie- en lunchtentje La Locanda degli Amici

  Melazzo is een gemeente waar Poggio Maria officieel bij hoort. De locatie van ons huis ligt dichterbij Castelltto d’Erro, maar toch horen we bij de gemeente Melazzo. Het is een klein dorp, dat ligt in de heuvels ten oosten van ons huis. Melazzo heeft 1200 inwoners. Er is een gemeentehuis, met daarnaast een kleine koffiebar waar je ook kunt lunchen: 'La Locanda degli Amici' van Bruno Belperio. Hier kun je eenvoudig en voor weinig geld iets eten. Zeker de moeite van het proberen waard, alleen al omdat je er tussen de locals zit. Je vindt La Locanda degli Amici aan het centrale pleintje in Melazzo, Piazza XX Settembre 1.

   

  Ook middenin Melazzo zie het kasteel, Castello Gandolfi. Van oorsprong middeleeuws en later herbouwd. Het heeft vanwege de strategische ligging in tijden van oorlogen altijd een belangrijke positie gehad. Je kunt er wandelen door het omliggende park maar het kasteel zelf is helaas niet meer toegankelijk. Sinds een aantal jaar is het particulier eigendom.

   

  Boodschappen doen we eigenlijk altijd in Bistagno of Acqui Terme, omdat je daar meer aanbod van winkels hebt.

   

  Villa Scati

  Je het het wellicht al zien liggen toen je van ons huis via Melazzo naar Acqui Terme reed: Villa Scati. Het is een eeuwenoud paleis dat de afgelopen eeuwen eigendom was van diverse adellijke families. De huidige eigenaar, de Barbero familie, heeft het gekocht van de markies Scati en begon in 2000 met de restauratie. Het is nu een goed lopend hotel, met groot zwembad en geweldig restaurant. Het is een populaire trouwlocatie en als je er bent, zou je zomaar kunnen belanden in een Italiaans bruiloftsfeest. Met de feestdagen, zoals Oudjaar (Capodano), pakt Villa Scati echt uit met avondvullende diners en afterparties. Kijk hier voor meer informatie.

   

  Dorpsfeest
  De laatste zondag van de maand april, 28 april 2024, vindt in Melazzo het Stoccafisso festival plaats. Stoccafisso is een populair Piemontees gerecht, het is gedroogde vis en doet denken aan onze Nederandse ‘stokvis’. Onderdeel van het feest is een spectaculaire stokviswerp wedstrijd door de straten van het dorp. Er worden typische traditionele gerechten geserveerd, spaghetti met stokvis en stokvis in ‘Melazzese stijl’.