• milaan

   

  Ok, officieel is Milaan geen stad van de Piëmonte maar van de naastgelegen provincie, Lombardia. Omdat Milaan toch goed te bezoeken is op een dag, en een bijzonder leuke stad, deel ik hier toch even onze favorieten met je.

   

  Met de auto naar Milaan heeft iets meer voeten in de aarde dan naar Turijn waar je in het centrum kunt parkeren zonder vignet. In Milaan moet je auto aan bepaalde voorwaarden voldoen (qua uitstoot) en moet je een soort van tol betalen om binnen te komen. Voor mij al snel te ingewikkeld, dus parkeer ik meestal bij een van de parkeerplaatsen rond het San Siro voetbalstadion, ten oosten van het centrum. Vanaf hier pak je dan de metro naar het centrum. E voila, binnen een paar minuten sta je bij Il Duomo!

   

  Stad verkennen per fiets

  Er is zoveel te zien en te ontdekken in deze wereldstad! Voor een eerste, goede indruk, kozen we eerder voor een fietstour onder begeleiding van de Nederlandse gids Inge de Boer. Zij organiseert al enkele jaren Nederlandstalige tours in Milaan, onder de naam ‘Milaan met Local’. Ze heeft diverse stadswandelingen en fietstours om uit te kiezen, geschikt vanaf 4 jaar oud, en kan ook op maat een tour samenstellen. Wij waren enthousiast over Inge en gaan een volgende keer weer met haar op pad! Meer info vind je hier.

   

  Navigli

  Milaan kennen we van de modewinkels en de Dom. Nog net binnen de stadsgrenzen ligt de charmante buurt Navigli, met de kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Vroeger was hier de haven van de stad. Nu vind je er langs het water terrassen, restaurants en gezellige markten. Iedere laatste zondag van de maand is hier een rommel- en antiekmarkt. Er zijn ateliers van kunstenaars en ambachtslieden. Heel charmant!

  Navigli

  Starbucks
  De Starbucks kennen we inmiddels wel, zou je denken. In Milaan heeft het bedrijf sinds een paar jaar echter een geweldige zaak geopend in het oude postkantoor, waar ze verschillende soorten koffiebonen branden en je als het ware het hele productieproces van boon tot koffie kunt beleven. Het is een van de 'reserve roasteries', en een absolute aanrader, voor jong en oud!

  Starbucks in oude postkantoor in Milaan

  Il Duomo

  Il Duomo, oftewel de Dom van Milaan, is een must om te zien. Wat een bouwwerk! Wat bijzonder is om te doen, met of zonder kinderen, is het beklimmen van het dak van de Dom. Er worden speciale rooftop avonden gehouden waarbij je kunt genieten van de mooie lichtjes in de stad en muziek. Kijk vooraf op de site naar de mogelijkheden.

  Op het dak van de Duomo in Milaan

  Rooftopbar Il Rinascente

  Als we het toch over rooftopbars hebben: naast de Dom ligt het chique Italiaanse warenhuis Il Rinascente. Echt even naar binnen lopen. Zelf ben ik verzot op de foodafdeling, zeker rond de feestdagen. Wat je hier ook vindt op de zevende verdieping, is de rooftopbar. Met spectaculaire uitzichten over de stad en de Dom, die je praktisch kunt aanraken zo dichtbij. 

   

  Galleria

  De beroemdste overdekte winkelstraat van Milaan is de Galleria Vittorio Emanuele. De gallerij is vernoemd naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II en is in de 19e eeuw gebouwd. Je vindt er de meest luxe modemerken en oké, ook de MC Donalds. De gallerij ligt tussen Il Duomo en La Scala. Niet te missen, dus!

   

  La Scala

  La Scala is het wereldberoemde operatheater van Milaan. Het werd geopend in 1778. Kaartjes voor de voorstellingen zijn vaak maanden van te voren uitverkocht. Wil je toch naar dit bijzondere gebouw, neem dan een kijkje achter de schermen. La Scala heeft diverse werkplaatsen die ze openstellen voor publiek. Kijk hier voor meer info.