• Nizza Monferrato

  Nizza Monferrato’ lijkt een mond vol, maar de dubbele naam is bewust gekozen om het niet te verwarren met Nizza (oftewel: Nice) aan de Franse Middellandse Zeekust. Beide plaatsen waren onderdeel van het koninklijke Huis van Savoye. Het stadje bestaat zo’n duizend jaar en heeft een belangrijke functie in de regio. Er wonen ongeveer 10.000 mensen.

  Nizza pleintje

  De gezellige Piazza Martiri Alessandria in Nizza Monferrato

  Nizza DOCG
  Sinds 2014 maakt Nizza een ‘eigen Barbera DOCG’. DOCG is een kwaliteitskeurmerk dat aangeeft dat deze wijn aan de hoogste eisen voldoet. De Barbera van Nizza heeft een specifieke, eigen smaak, omdat deze druif wordt verbouwd onder net
  andere klimatologische omstandigheden en op andere hoogten en type heuvels dan de andere Barbera’s. Probeer zelf eens het verschil te proeven. Dat kan bijvoorbeeld bij de Enoteca Regionale di Nizza aan de Via Crova 2.

  Slager

  Even verder op de Carlo Alberto, op nummer 80, zit een bijzondere slager: Vittorio e Loredana. Zijn zaak, die bestaat sinds 1877, hangt vol met onderscheidingen en vlaggen als eerbetoon. Zijn vlees is dan ook erg lekker! Een feestje om hier inkopen te doen voor bijvoorbeeld een bbq.

  Eten en drinken

  Een van onze favoriete restaurants heeft sinds het najaar van 2023 in deuren geopend in Nizza Monferrato, La Preja. Chef Niccolo uit de Veneto kookte het een aantal jaar in Mombarcaro, maar kreeg in Nizza de kans om een zaak te openen aan de Via Carlo Alberto. Dat kon hij niet laten lopen. Wij zijn fan van zijn kookkunsten omdat ze origineel zijn, Veneto en Piëmonte maken een mooi huwelijk op het bord! Aanrader voor lunch of diner. La Preja, Via Carlo Alberto 41, tel.+39 379 1919114.

  La Preja Nizza Monferrato

  Een van de kunstwerken bij La Preja

  Markten

  Ik vind de antiekmarkt in Nizza een van de beste in de regio. Hier verkopen ze niet alleen kleine dingen maar ook mooie stoelen en meubels. Je kunt er zo je hele huis mee inrichten! De antiekmarkt is iedere derde zondag van de maand. Ook is er op iedere vrijdag een gewone groenten- en fruitmarkt en iedere tweede zaterdag van de maand is er een biologische markt. Locatie Via Carlo Alberto en Piazza Giuseppe Garibaldi.

  Events

  In mei is er in Nizza ieder jaar het ‘Barbera in festa’, het Barbera wijnfestival. Dit vindt doorgaans plaats in het Foro Boari aan de Piazza Garibaldi, waar 50 wijnproducenten uit de regio samenkomen en zo’n 250 soorten wijn laten zien en proeven. Hier vind je meer informatie: http://www.nizzaebarbera.wine/. Nizza staat verder bekend om haar jaarlijksewijnvaten race, de ‘Corsa di botti’. In de maand juni gaan lokale wijnmakers uit Nizza en de omliggende dorpen de strijd aan met elkaar door zo snel mogelijk met de eigen wijnvaten over de finish te rollen. Dit traditionele feest voert terug naar de 19e eeuw, toen de jongste bedienden van dewijnboeren de wijnvaten al rollend door de straten vervoerden. Er zijn kwalificatierondes op vrijdag en op zondagmiddag is de finale. In hetzelfde weekend vindt de 'Monferrato in Tavola' plaats, en kun je op en rond de PiazzaGaribaldi lokale lekkernijen eten en proeven. Afrekenen kan alleen met de ‘Carlino’, een munt speciaal gemaakt voor dit evenement. De Carlino is genoemd naar de beschermheilige van de stad, met de waarde ervan en het stadswapen erop gegraveerd. Het is gelukkig eenvoudig om je euro’s om te wisselen in deze munt.

  Palio di Asti

  Je hebt wellicht wel eens gehoord van de Palio van Siena. In Asti vindt er ook jaarlijks een paardenrace plaats: op de derde zondag in september. Nizza Monferrato is een van de gemeentes die deelnemen aan de Palio di Asti, een traditionele paardenrace. Heel spectaculair om te zien!