• Turijn

  Turijn is misschien een van de minst bekende steden van Italië,terwijl het een van de mooiste is. De laatste jaren ontdekken steeds meer toeristen de stad.
   

  Turijn is misschien wel de meest chique stad van Italië. Hetheeft een Franse ‘twist’. In Turijn werd in 1861 de Italiaanse eenwording getekend en daarmee was het de eerste hoofdstad van het verenigde Italië. Het Huis van Savoye zetelde in Turijn en de familie woonde eeuwenlang in het Palazzo Reale, voordat de eerste koning van Italië, Vittorio Emanuelle II, er in 1865 zijn intrek in nam. Palazzo Reale is open voor publiek en zeker een bezoek waard. Palazzo Reale, Piazetta Reale 1 in Turijn.

  Naast het paleis zie je de koninklijke flair vanTurijn terug in de vele galleria’s in de oude binnenstad. Je vindt ze als je de
  vanaf Piazza San Carlo op de Via Roma loopt. Bezoek bijvoorbeeld de Galleria San Federico en de Galleria Subalpina.

  galleria Subalpina Turijn

  Galleria Subalpina in het centrum van Turijn

  Turijn is bekend vanwege de koffiecultuur en de vele monumentalekoffiehuizen. Ga voor koffie dus naar een van de prachtige historische koffiehuizen die de stad rijk is, zoals Caffe Baratti & Milano in de Galleria Subalpina (1875), Caffe Torino aan de Piazza San Carlo (sinds 1903) en Caffe San Carlo, even verderop aan de Piazza San Carlo (sinds 1822). Even praktisch; onder Piazza San Carlo zit een grote Q Park parkeergarage waar je voor niet al te hoge tarieven kunt parkeren. Een ideaal startpunt van je dagje Turijn.

  Cafe Turino Turijn buiten

  Caffe Torino aan het San Carlo plein in Turijn

  Eten
  Lunchen in Italië doen we het liefste daar waar de locals komen. In Turijn is de Gastronomia Ferrero onze nummer 1 lunchplek. Je zit er letterlijk tussen de winkelrekken en stellagekasten met Italiaanse etenswaren, maar dat vinden wij juist charmant. In 1986 begon de familie Ferrero hier als slagerij en al snel groeide de zaak uit tot de traiteur/het restaurant dat ze nu zijn. Het hele jaar doorgaans geopend, met uitzondering van de maand augustus want dan is de familie met vakantie. Gastronomia Ferrero, Via Antonio Bertola 6 in Turijn.

  Ferrero zitplaatsen Turijn

  Bij familiezaak Ferrero zit je gewoon tussen de winkelrekken

  In 1986 begon de familie Ferrero hier als slagerij en alsnel groeide de zaak uit tot de traiteur/het restaurant dat ze nu zijn. Het
  hele jaar doorgaans geopend, met uitzondering van de maand augustus want dan is de familie met vakantie. Gastronomia Ferrero, ViaAntonio Bertola 6 in Turijn.

  broken image

  Eten tussen de locals bij Gastronomia Ferrero

  Steegjes van Quadrilatero Romano
  Turijn heeft brede, statige avenues, het geeft de stad een echt koninklijk karakter. Ook heeft de stad een oude wijk met smalle straatjes: Quadrilatero Romano. Dit is het historische centrum van Turijn, met antiekwinkels, restaurants en bars. Het beste kun je er een beetje zigzaggend doorheen wandelen. Het is een authentieke wijk waar je goed kunt uitgaan.

  Aperitivo

  Voordeel van Turijn: alle afstanden zijn prima te belopen. Wandelvoor een aperitivo in de namiddag dan ook naar Piazza Vittorio Veneto, een groot en langgerekt plein dat zomers vol is met terrassen. De jongelui komen hier graag samen om een aperitivo te drinken. Bij je glas wijn of spritz krijg je naar Piemontees gebruik allerlei kleine hapjes. Van Piazza Vittorio Veneto is het een paar meter naar de rivier de Po. Dit is de langste rivier van Italië, de Po begint in de Alpen en eindigt in de Adriatische zee bij Venetië. Het is heerlijk wandelen langs het water: mensen flaneren er, er wordt geroeid op de rivier ener zijn terrasjes.

  Slow food

  Turijn en de Piëmonte zijn de bakermat van de slow food beweging. Slow food is in 1986 door de Italiaan Carlo Petrini in het leven geroepen als tegenhanger van fast food en draait om goede kwaliteit eten, lokaal geproduceerd en traditioneel bereid. Bij Ristorante Consorziokun je slow food ervaren in de meest pure vorm. Probeer bijvoorbeeld de ravioli met Tumin del Mel kaas, de steak tartare of de met vlees gevulde agnolotti pasta. Bijzondere wijnkaart, met (ook) natuur- en biodynamische wijnen. Reserveren is een must. Ristorante Consorzio, via Monte di Pieta 23, Turijn, +39 011 276 7661.

  Slow food bij Il Consortio in Turijn

  Slow food restaurant Consorzio scoort hoog in New York Times, de Volkskrant en bij Michelin

  Fiat Lingotto

  Voor autoliefhebbers en alle anderen, sluit je dagje Turijn af met een bezoek aan Lingotto, dit is de oude Fiat- fabriek in Turijn. Het gebouw werd na zeven jaar bouwen geopend in 1922 en was destijds de grootste autofabriek in de wereld, totdat Ford in 1927 dat stokje overnam. Nu krijgt Lingotto een tweede leven, met een winkelcentrum, twee hotels en een museum met de unstcollectie van de familie Agnelli (eigenaren van Fiat). Het museum heet Piacoteca Agnelli en je kunt er werken zien van Matisse, Picasso en Renoir. Op het dak kun je de oude testbaan bekijken van de Fiat-fabriek waar de fonkelnieuwe auto’s werden getest voordat ze werden uitgeleverd. Lingotto, aan de Via Nizza in Turijn.

  Antiekmarkt

  De ‘Balon’ moet je zien! Dit is een beroemde antiek- en vlooienmarkt, elke zaterdag in Turijn. De vlooienmarkt bestaat al sinds 1857 en je vindt de kraampjes in de Borgo Dora, Cottolengo, Lanino, Mameli, en Cortile del Maglio. De Gran Balon, het grote broertje van de Balon, is iedere tweede zondag van de maand. Meubels, serviezen, glaswerk, oude boeken, schilderijen, prenten, noem maar op en je kunt het hier vinden. Kijk voor meer info op https://www.balon.it/.