• wijnen van de piemonte

  When in Piedmont:

  drink en koop wijn bij de lokale wijnboer

  Uitzicht bij Poggio

  Uitzicht bij Poggio, wijnboer in Castel Boglione

  Deze streek staat bekend om ontzettend lekker eten en om de heerlijke wijnen. De rode wijnen zoals Barolo en Barbera zijn beroemd, en ook als witte wijndrinker kom je er goed aan je trekken. Probeer bijvoorbeeld eens de Gavi of de Roero Arneis. Waar je ook van houdt, doe jezelf een plezier en koop je wijn bij de wijnboer zelf. Je vindt ze om de hoek. Wijnboeren vertellen vol passie over hun werk, je hebt geen idee wat er komt kijken bij jouw glas wijn! Gelukkig spreken de meesten een aardig woordje Engels. Wil je je liever eerst orienteren bij een enoteca of cooperatie, dan kan dat gelukkig ook. Hierbij onze favorieten voor een dagje 'wijnen':

   

  Azienda Agricola Poggio, Strada Gallasia 29, Castel Boglione

  Niet alleen de wijnen hier zijn adembenemend, ook de locatie (deze achtergrondfoto is hier gemaakt). Neem dus even de tijd om rond te kijken, hier boven in de heuvels van de Monferrato. De huidige eigenaar van dit familiebedrijf, Matteo Poggio, spreekt goed Engels. Boek je hier een wijnproeverij, dan leidt hij je rond en krijg je een aantal van zijn wijnen te proeven. Wij zijn fan van onder meer de Moscato d'Asti, een witte wijn die de meesten van ons kennen in zoete vorm, maar Poggio maakt een heerlijke droge versie. Natuurlijk zijn er ook voor de fans van rode wijn hele mooie wijnen. Neem voor openingstijden en reserveringen contact op met Matteo, via +39 348 338 9318.

   

  Cordara Vini, Via Gianola 23, Castel Boglione

  In hetzelfde dorp Castel Boglione runt de wijnboerin Claudia haar familiebedrijf. Claudia is inmiddels de vierde generatie in Cordara Vini, een enthousiaste en gedreven wijnmaker. Haar zoon en schoondochter werken ook in het bedrijf. Claudia heeft een gezellig ingerichte Enoteca, waar je naast alle wijnen ook andere cadeautjes kunt vinden, zoals zeepjes, stoffen, tassen, etc. Haar wijnvelden kijken uit op de bergtoppen van de Franse Alpen, zeker als deze besneeuwd zijn, een prachtig uitzicht. Haar wijnen hebben een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Wij zijn absoluut fan van de rode Namaste, en de witte Cortese. Bel of app voor openingstijden via +39 3495523494.

   

  Cantina Araldica, Viale Pietro Laudano 2, Castel Boglione

  Wil je liever eerst een meer algemene indruk van de wijnsooreten die er in deze streek te vinden zij, dan is een bezoekje aan Cantina Araldica altijd handig. Het ligt op de route naar de twee bovenstaande wijboeren dus je komt er langs. Araldica is een cooperatie die wijnen exporteert ver buiten Italie (Araldicawijnen liggen zelfs in de schappen bij Sainsbury's in London), en je komt de bordjes 'Araldica' dan ook vaak tegen in wijnvelden als je door de streek rijdt. Araldica heeft dus ook een cantina waar je voor een kleine prijs goede wijn kunt vinden. Er worden ook rondleidingen gehouden en wijnproeverijen. Neem contact op via +39 01417631.

   

  Enoteca Regionale, Piazza Abramo Levi, Acqui Terme

  Als je in Acqui Terme bent, vergeet dan niet om even bij de enoteca binnen te lopen. Deze ligt verstopt in de hoek van de Piazza Abramo Levi, het is het zoeken meer dan waard. Niet alleen voor het grote assortiment aan wijnen en andere lekkere drankjes, maar ook vanwege de bijzondere plek. Het ligt namelijk in een oud palazzo uit de zestiende eeuw. Probeer hier ook de Brachetto d'Acqui, een lokale, bruisende rode wijn gemaakt van de Brachetto druif. De zoete wijn doet het goed bij deserts en chocola, maar ook bij vleesgerechten en kaasplank.

   

  Bio wijn van Torelli, Bubbio

  Lijkt het je leuk een locale wijnboer te bezoeken, kijk dan eens op de site van Torelli. Je kunt er eenvoudig een proeverij boeken. We kennen Torelli omdat omdat favo chef Paola deze wijn schenkt in haar restaurant Tre Colline. Ook maakt Torelli sinds 1987 biologische wijn en dat zie je nog niet heel veel in de Piëmonte. Jaarlijks worden er 80 duizend flessen gevuld met Moscato, Dolcetto, Pinot Noir, Merlot, Barbera en Chardonnay. Kijk voor meer info op www.vinitorelli.it.